Känner du igen Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

alkoholfritt

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Det går lika bra med läskkocentrat. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Välj fritt. Släpp lös fantasin när du blandar. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentrat med smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Mindre socker, helt enkelt. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Sedan tillsätts kostfiber.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara roligt att prova.

Sverige kan läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Merri spelar inte ens i samma liga.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Pripps har hållit fanan högt.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. De får täcka för ögonen. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Säg varumärket.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. bubbelvatten maskin Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir gott.